С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията ще се проведе на 02.06.2024 г., неделя от  11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина.

Слово ще произнесе Ина Иванова - поетеса и писателка, носител на престижната Награда "Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2023 година в раздел "Художествена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази "И винаги любовта".

Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Ивайло Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив - почетна рота и венценосци, членовете на комитет "Родолюбие“ и комитет "Васил Левски“, политици, общественици, ученици, граждани и медии.

Общоградското поклонение завършва в 12.00 часа, когато ще зазвучат сирените в Пловдив и в цялата страна и с едноминутно мълчание ще бъде отдадена всенародна почит.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се почита всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.)