Четвъртото издание на FIG ще покаже какво означава прекрачването на границите на това какво всъщност означава графиката и илюстрацията в нашето съвремие, което ще се направи чрез серия изложби, работилници, лекции и филмови прожекции. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ основателят и директор на FIG Васил Владимиров.

 

Фестивалът ще се състои от 7 до 16 юни и е ситуиран в няколко локации – основно около центъра. Ще има две събития в подлеза пред Президентството, в КО-ОП, където ще се открие фестивала с групова изложба, както и в Културно пространство БОБИНА, където ще се осъществят голяма част от работилниците и прожекциите.

 

На 9 юни ще се проведе  FIG x GiF Movie Night, където ще бъдат представени няколко късометражни анимационни филми, като за някои от тях дори ще бъде световна премиера, разказа той и добави, че събитието е в сътрудничество с организацията, която представя, дистрибутира и продуцира филми на жени режисьори от цял свят Girls in Film. "Това международна организация с офиси в няколко страни, ние работим с техния великобритански клон, където директорката ще присъства и след събитието ще има възможност за въпроси към нея.“  

 

Тази година самостоятелната изложба ще бъде на дебютанта Мария Илиева – българка, която е израснала в Канада, наскоро завършила в Хага и с много успешно участие в изложбата "Млади художници, които да следим през 2024“ на ArtStart.  Нейната изложба ще бъде представена на 11 юни от 18.30 часа в новото пространството на галерия "Октопод“.

 

"Артистичните Compote Collective ще участват с работилница за експериментална анимация, в която могат да се включат хората и посредством метода на стоп моушън да направят една колективна анимация, която в последствие ще бъде представена по време на фестивала,“ разказа организаторът и добави, че на 12 юни ще има още една интересна работилница, която ще представи алтернативната техника на нидъл фелтинг с италианската художничка Франческа Алберго.

 

"Както всяка година двете съботи на фестивала 8 и 15 юни ще бъдат посветени на най-млакие илюстратори и творци, където си сътрудничим със Sito Studio, където единият ден ще има работилница за ситопечат върху тениски, а другият ден ще е посветен на фотографските методи.“  

 

Лекционният панел Talk, Type, Talk тази година ще се състои на 14 юни в Hyperspace и ще има три лекции, в които ще бъдат представени работите на Павел Павлов, Superscript2 и Лена Вебер. Фокусът ще бъде върху шрифтът с различни техники, както вековни, така и съвременни.

 

Събитието ще бъде закрито в Културно пространство БОБИНА с една видеоинсталация на Факултета по движещи се картини в Амстердам.    

Четвъртото издание на FIG ще покаже какво означава прекрачването на границите на това какво всъщност означава графиката и илюстрацията в нашето съвремие, което ще се направи чрез серия изложби, работилници, лекции и филмови прожекции.