Най-късно до края на юни ще приключат ремонтите в най-спешните участъци в транспортната мрежа на Варна. Вече се запълват дупките на ул. "Битоля“, в близост до пазар "Чаталджа“. Приоритет са местата в най-тежко състояние. Това заяви пред БНР заместник-кметът по строителството и благоустрояването инж. Пламен Китипов. По думите му, подобряването на градската среда е един от основните приоритети на кмета Благомир Коцев, а уличната рехабилитация е много важен елемент от този пъзел.

Кампанията за запълване на образувалите се дупки по пътната настилка започна по спешност в понеделник, както нареди кметът Коцев. Това е ежегоден процес, за който са осигурени средства, направени са възлагания и е изготвен график на дейностите, посочи Китипов. Той поясни, че заявките за неотложните ремонти са изготвени и подадени още в началото на годината от всеки район, но миналата седмица Община Варна, съвместно с районните администрации и фирмите-изпълнители, е извършила допълнителни огледи за изясняване на точните критерии за работа.

Предвидени са ремонти на транспортната инфраструктура във всички варненски райони, като в район "Младост" и "Приморски" вече се работи, посочи заместник-кметът. Според графиците, подадени от фирмите–изпълнители, тази седмица започва работа по 200 кв. м от следните улици и булеварди: "Ген. Колев“, "Чаталджа“, "Мир“, "Царевец“, "Любен Каравелов“ в район "Приморски“, локалното платно на бул. "Сливница“, ул. "Вярност“ и ул. "Тихомир“, ул. "Тролейна“ и ул. "Младежка“ в район "Младост“.

Инж. Китипов допълни, че рехабилитацията в останалите райони ще започне по план на 30 май (четвъртък) и ще продължи максимум месец, като нагласата е да се действа възможно най-бързо, в зависимост от метеорологичната обстановка. Ремонтни дейности няма да се извършват през почивните дни.

От инженерна гледна точка асфалтирането е нецелесъобразно в дъждовно време. Това налага определени темпове на работа, обясни Китипов. Ако времето позволява, ремонтите се случват бързо, за няколко часа в рамките на деня, без драстични затруднения на автомобилния трафик, добави той.

Според него неудобство за шофьорите се създава единствено в дъждовните дни, когато се работи само по маркиране и фрезоване на настилката. Той увери обаче, че фирмите-изпълнители обработват ръбовете на отворените места по начин, който не представлява опасност за автомобилите.

В зависимост от приходите в бюджета, се надяваме да осигурим и допълнително финансиране за неотложни ремонти в града, заяви заместник-кметът Китипов. По думите му, са предвидени средства за рехабилитация на уличната мрежа и през есенния сезон, както и за извънредни ситуации.

Рехабилитацията на Аспаруховия мост също е сред основните приоритети в работата на екипа на Общината. Там  дейностите ще приключат следващата седмица.

Ремонтите на бул. "Атанас Москов“ и ул. "Девня“ се очаква да завършат до края на месец юни. Благоприятното и за двата обекта е, че имат по две просторни платна в посока, по които може да се организира двупосочно движение, без необходимост от обходни маршрути, подчерта инж. Китипов. Големите подземни проводи и осветлението и на двата обекта са изпълнени, остава полагане настилки на износващите слоеве и дообработка на бордюри, поясни заместник-кметът.

За района на СО "Траката“ той коментира, че е предвидена мащабна рехабилитация на уличната мрежа, с цялостно възстановяване на пътната настилка на ул. "28-ма“ и се обсъждат възможности за асфалтирането на по-голяма площ на улиците "13-та“ и "14-та“, но след приключване на планираните ремонти на ВиК.

Промяната в организацията на движението ще бъде осигурена чрез поставяне на необходимите указателни знаци.