Качеството на водата в басейните трябва да се следи стриктно и да се спазва режим на почистване и дезинфекциране на съоръженията, за да се гарантира доброто здраве на ползващите го. Това коментира в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" предприемачът и собственик на фирма за басейни Румяна Борисова.

 

Един от най-разпространените начини за поддържане на доброто качество на водата е използването на хлор, който бива два вида: бърз и бавен. "Бързият хлор е този, който поставяме винаги при първоначално напълване на басейна, за да повдигнем първоначално нивата на хлор във водата, да се подсигурим и да избием всички видове микроорганизми в нея. Изчакваме няколко дни, защото нивата на хлор във водата стават много високи, след което използваме бавен хлор, който обикновено е на таблетки и те са в повечето случаи мултифункционални", разказа тя.

 

Много важен фактор е и киселинността на водата или нейното pH, което трябва да бъде между 7 и 7,4, за да може всички останали препарати включително и най-вече хлорът да действат правилно. "Ако pH е извън тези норми, хлорът се разгражда по различен начин: при ниско pH се отчупва и пада като парченца по дъното и не може да се усвои, при високо pH се изпарява твърде бързо", каза тя и добави, че е желателно при домашните басейни pH на водата да се измерва поне веднъж седмично, а при публичните – поне веднъж дневно.

 

Лекото позеленяване на водата се дължи на появата на микроводорасли, което според специалистът не е опасно, но е признак за липсата на достатъчно дезинфектант във водата. "Когато водата е мръсна, чисто визуално ние забелязваме, че тя е мътна. За жалост опасните неща, каквито са вирусите и бактериите, с просто око не можем да видим,“ и затова е добре да се следят нивата на pH на водата и на хлора чрез лакмус ленти или други тестери, обясни тя.

 

Особено популярност напоследък набират т.нар. солени басейни, в които не се добавя допълнително хлор. Интересното за тях е, че те произвеждат сами хлор. "Хлорът, който се произвежда, е натурален. Това се постига чрез солна електролиза чрез титаниева клетка, монтирана в тръбите. Басейнът се прави солен – сипва се техническа сол, която е с много висока чистота, над 99.4%. Може да се ползва и морска сол, но пречистена с много висока чистота. Това е един непрекъснат безкраен процес и солта, която сме поставили веднъж в басейна, тя никога не се изразходва, което прави тази система много по-икономична. А природният хлор има по-различни качества от химичния, много по-щадящ е, но като ефективност е абсолютно еднаква и много по-добре за тялото,“ обясни още предприемачът Румяна Борисова.