Около 10 километра укрепления на украинските въоръжени сили са били пробити от уралски бойци, действащи като част от групата "Център“, по време на щурма на Северное и Тоненкое на Авдеевско направление, заяви командирът на взвод щурмовици с позивна "Призрак“ пред РИА Новости.

"Трябваше да вървим десетина километра до щурмовите позиции, а преди това тези километри бяха заети от врага и ние ги превзехме, освободихме ги, помагахме си един на друг. Различни полкове участваха в щурмовете“, казва "Призрак“.

Според него други части от групата "Център“ също са участвали в щурма на Тоненкое и Северное на Авдеевско направление и поради терена и бойната обстановка на южния фронт на това направление бойците е трябвало да щурмуват украински укрепления на открити местности.

"Щурмувахме Северное и блокпостовете по пътя към Тоненкое и Первомайское. Влязохме там от различни флангове, други дойдоха отляво и отдясно (обгръщаха противника)“, отбеляза той

"Призрак“ казва още, че след като подразделенията на група "Център“ са успели да преминат през отбранителните позиции на украинските въоръжени сили, е започнал щурмът на опорни пунктове в самите населени места, а най-близкият пункт за евакуация е бил на 10 километра; единствените укрития, които бойците са имали, са били поразените от артилерия украински окопи и крайпътни канавки.

"Окопите са много по-лесни за щурм, отколкото сградите. Виждаш го (противникът), че той седи там, хвърляш гранати, стреляш. Те (украинците), разбира се, дават отпор, но това е рядкост. Основно бягат. Най-често в окопите изобщо няма никого. Те усещат, че идваме, и се връщат назад“, разказва "Призрак“.

Той също така отбеляза, че с известен опит и подготовка щурмуването на позиции "в открито поле“ е било по-лесно за него, отколкото шурмови операции в населени места.

"На "открито“ най-голямата трудност е, че си открит от всички страни. Те могат да стрелят по вас от всички страни, но вие няма да можете да направите нищо. И така, наистина нищо сложно. За мен не е нищо сложно, но новобранците не могат, все още им е трудно, нямат достатъчно опит“, обясни той.

Превземането на селището Тоненкое на Авдеевско направление е докладвано на Министерството на отбраната на РФ на 21 март. Сергей Шойгу, който тогава заемаше поста министър на отбраната, обяви освобождаването на Северное на 27 февруари.