Започва овощарската кампанията "Набери си сам“ в Кюстендил и региона. Това коментира в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ журналистът Венцеслав Илчев.

"Всеки, който желае, може да отиде в големите черешови масиви, да влезе в градината и да си набере плодове срещу символична сума: харесваш си едно дърво, разбира се ако то е високо, ще ползваш и стълба, и береш само тези череши, които наистина според теб са качествени и и най-вкусни,“ обясни той.

Кампанията "Набери си сам“ е нещо ново за овощарите в Кюстендилско. Цената е символична – между 1 и 2 лева за килограм, тъй като целта е да се обере продукцията в градините, и така и овощарите остават доволни, и хората получават плодове на ниска цена, при това собственоръчно набрани.

В Кюстендил и региона зреят в момента ранните сортове череши, които нямат тази сладост както късните или средно ранните череши, които ще узреят в средата на месец юни. Кюстендилската череша се слави с качествата си, обусловени от самия климат на региона, което й дава една голяма сладост и една пълнота в черешовия плод.

По думите на журналиста реколтата от череши тази година не се очаква да е добра заради обилните валежи, които паднаха през месец май. "Многото вода води до напукване на черешовия плод, а оттам и самите плодове ще загният и скапят,“ каза той.

На Празникът на черешата в Кюстендил, който предстои в края на юни месец, ще има изложение с щандове, отрупани с разнообразие от сортове череши, сред които и Кюстендилска хрущялка – "най-вкусната и най-прекрасната череша“, допълни още журналистът Венцеслав Илчев.