На 25 юни в Ловеч ще бъде връчена националната литературна награда за цялостно творчество "Проф. Димитър Димов“. Тазгодишният й носител е проф. Златимир Коларов, лекар, писател и сценарист. Церемонията ще се състои от 18:00 ч. в кино "Космос“.

Националната литературна награда "Проф. Димитър Димов“ е учредена през 2014 г. от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели - София, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург. Присъжда се веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература. Носителят на приза получава специално изработена статуетка и грамота. Награждаването става на рождената дата на проф. Димитър Димов – 25 юни.

Досега с наградата са удостоени проф. д-р инж. Банко Банков (2015), Павлина Павлова (2018) и Николай Табаков (2021).

Златимир Коларов е професор по ревматология. Роден е на 31 май 1954 г. в София в семейството на лекари. Автор е на 35 литературни книги и 20 сценария. Носител е на 30 литературни награди, пет от тях международни, две за цялостно творчество – една национална и една от САЩ, и 11 филмови. Има и над 590 научни труда.

Председател е на Съюза на писателите лекари в България "Димитър Димов“ от 2014 г., а от тази година – генерален секретар на Международния съюз на писателите лекари UMEM.

На церемонията в Ловеч ще бъде представен филмът "Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2005), първият документален филм за писателя, чийто автор на сценария е именно проф. Коларов.