Вейпове, имитиращи детски играчки, се появиха в квартален магазин в София. Проверка показа, че електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките - най-опасното на този продукт.

От Комисията на защита на потребителите веднага реагираха на сигнал на БНТ и направиха проверка. Сезирани са полицията, агенцията за закрила на детето, здравното министерство и агенцията за метрологичен и технически надзор.

- Това нещо на какво ви прилича?

"На много пластмасова играчка".

"Това е играчка, която се движи ли, какво?".

"Неква играчка!".

- А бихте ли си го купили ?

"Не, това е за бебета".

- Бихте ли подарили това на дете?

"Защо не?".

- Бихте ли си го купили ?

"Даааа, много е готино".

Вейпчето с вид на детска играчка бе открито в магазин в столичния квартал "Хиподрума".

- Това тука е цигара без никотин ли?

"Със!".

- А, така ли, може ли една лилава?

"Благодаря, чао!".

Стана ясно, че вейпът с вид на детска играчка може и да се зарежда, както и че върви с връзка за носене около врата. На опаковката пише, че изделието не е подходящо за лица под 18 години, за бременни и за домашни любимци.

На опаковката пише още, че съдържа 15 милиграма течност, 0 никотин и има 7000 дръпки. Описание на български език обаче липсва, както и какво точно е съдържанието на течността. От Комисията за защита на потребителите направиха проверка в над 60 търговски обекта. Не откриха притеснителния продукт другаде освен на мястото, от където го купихме.

"Сега иззетите пратки, една част от които е пред вас, ще бъдат изпратени до МЗ с констативен протокол и те са тези, които трябва да проверят какво има вътре", заяви Мария Филипова, председател на комисията за защита на потребителите.

Тъй като съдържанието на вейпа играчка все още е неясно, можем само да гадаем колко точно вредно за здравето ни е. Специалистът по белодробни болести Д-р Ангелова предупреждава, че безвредни вейпове не съществуват. Всички те отделят токсични вещества.

"Две изключително токсични вещества - акролина за дихателната система, формалдехида за нервната система", посочи д-р София Ангелова, пулмолог.

Установено е, че тези вейпове - канела, праскова, ванилия, съдържат 9 химикала, но бостанско проучване доказа, че тези химикали въздействат върху кръвоносната система, все едно човек е болен от диабет.

Не са изключени и възпаления на носната и устната кухина, които пък могат да доведат до рак. И ако в магазините в София бе открито само едно място, където се предлагат "детските" вейпове, то интернет е залят. Има устройства с анимационни герои, плодове, роботчета и дори прясно мляко. Предлагат се и с никотин, което е забранено.

"В сайтовете, в които знаем, че се предлагат, се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка, тоест не се предлагат директно, а с покупка минимум на 100 продукта", отбеляза Игнат Ареснов, "Контрол на пазара" КЗП.

Българското законодателство и институции тепърва ще трябва да се справят с агресивната инвазия на производителите на вейпове.

"И те казват: "Ние нищо лошо не правим, едно разнообразие за децата". Но те много добре съзнават, че това е навикът, държиш нещо, пускаш облачета и влизаш в армията на хората, които употребяват някакво никотиново изделие", каза д-р Гергана Гешанова, "Живот без тютюнев дим“.