И тази година Руската федерация отмени ежегодните международни военни игри и прочутото състезание по "танков биатлон“, което се проведе за последно през 2022 година. Една от възможните причини за решението може да е свързана с опасенията на Министерството на отбраната в Москва, че липсата на квалифициран военен персонал и оборудване ще застраши доминацията Русия в конкуренцията. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Припомня се, че миналата седмица руските медии съобщиха, че годишните международни армейски игри няма да се проведат и тази година, въпреки че военното ведомство в Москва все още не е коментирало официално информацията.

Последните международни армейски игри бяха проведени през 2022 година и в тях се включиха 6 000 участници от общо 37 държави.

"Русия вероятно отмени игрите, за да избегне критиките на събитието като тривиална военновременна дейност, която би отклонила военните усилия от войната в Украйна, и за да избегне вероятно намаляване на участието на други страни“, обяснява британското разузнаване.

Съществува и реална възможност, поради "поражението“ в Украйна, руското военно ведомство да се опасява, че липсата на квалифициран военен персонал и оборудване ще застраши постоянното господство на страната над конкуренцията, допълват военните на Лондон.