Руските войски наскоро са извършили четири механизирани атаки с роти и по-малки части на няколко оперативни направления в района на Донецк, за да изпробват отговора на Украйна., пишат в последния си доклад от Института за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Според специалистите от базирания във Вашингтон мозъчен тръст, Русия води засилени взводни механизирани атаки източно от град Часов Яр и село Новопокровское (северозападно от Авдеевка), както и ротни механизирани атаки близо до Новомихайловка (югозападно от Донецк) и в Старомайорское (южно от Велика Новоселка). В резултат на това руската армия е успяла да се придвижи леко на изток от Новопокровское и Старомайорское. В същото време руските части не са извършили потвърдени настъпления при Часи Яр или Новомихайловка.

Както отбелязват анализаторите, през последните дни руските войски намалиха скоростта на атаките и настъплението в северната част на Харковска област и увеличиха скоростта на атаките в посока Покровск. Освен това тези атаки – по една във всяка от четирите настоящи оперативни оси на Русия – са ограничени в сравнение с предишни механизирани атаки в началото или по време на целенасочени настъпателни усилия.

Специалистите предполагат, че по този начин Москва иска да оцени реакцията на украинските сили и тяхната отбранителна способност на Донецкото направление.

"Неотдавнашните руски настъпления в северната част на Харковска област се опитаха да се възползват от липсата на жива сила и техника преди очакваната военна помощ от Запада да пристигне на фронта и да създадат възможности за руските войски да напреднат на други направления. Руската армия искаше да провери дали съществуват такива способности за използване на фронтовата линия в района в Донецка област и ако да, къде се намират“, обясняват от ISW.