Пореден случай на Лаймска болест регистрираха здравните власти във Великотърновска област. По данни за Регионалната здравна инспекция в старата столица заразеният пациент, който е регистриран през миналата седмица, е от община Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. В рамките на две седмици това е четвъртият случай на болест, пренасяна от кърлежи в региона. В средата на май в областта имаше още двама заразени с Лаймска болест и един с Марсилска треска.

Специалистите излязоха и с препоръки как да реагираме при ухапване от кърлеж. На първо място инсектът трябва да се свали максимално бързо, като по възможност това трябва да направи медицинско лице. Мястото на ухапването трябва да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.

Втората по честота, предавана е кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва е внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако сваленият кърлеж е идентифициран надеждно или ако кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко 24 часа. Лечението или профилактиката могат да започнат в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа.

Използването на антибиотик след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират е личния си лекар.