Кюстендил става част от кампанията "Май – месец за мерене“, съобщиха за "Фокус“ от Община Кюстендил. По този повод на площад "Велбъжд“ ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане. Пунктът ще работи между 10.00 часа и 16.00 часа.

Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата Български червен кръст, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната и други партньори. 

"Май месец за мерене“ има за цел да повиши обществената осведоменост, да подчертае важността на измерването на кръвното налягане и да помогне за идентифициране и намаляване на кръвното налягане на тези хора, които се нуждаят от интервенция, съгласно настоящите ръководни насоки. 

Организаторите на кампанията посочват, че повишеното кръвно налягане остава най-важният и водещ фактор, допринасящ за смъртността и преждевременното развитие на множество заболявания в световен мащаб. По-голямата част от хората с хипертония или изобщо не осъзнават, че действително я имат и поради тази причина не се лекуват, или са на лечение, което не контролира ефективно състоянието им.

Тъй като заболяването много често няма забележими симптоми, измерването на кръвното налягане е единственият точен начин за идентифициране на хипертония и следователно е от ключово значение.