Трупата на Драматичен театър Пловдив отпътува към Атина, за да представи спектакълът "Одисей", научи "Фокус" от официалната страница на театъра.

"Месец, след като откриха водещия европейски фестивал MITEM в Унгария, четиридесет актьори и още толкова технически екип пътуват към гръцката столица - Атина, за да представят класическия Омиров епос в оригиналната адаптация на Александър Секулов под режисурата на Диана Добрева.

Двата спектакъла ще се играят на 30 и 31 май от 21:00 часа в 129-годишния театър в Пирея.

Гръцката преса, радио и телевизия са наситени с множество публикации за предстоящия гастрол, осъществен с подкрепата на Община Пловдив. В статиите гостуването е определено като "исторически акт в театралната история на Гърция и България“, а спектакълът като "суперпродукция“.

Общинският театър на Пирея "Василис Михаилидес“, който е домакин на спектакъла, е историческа сграда, разположена до пристанището на града. Построена е през 1884 г. по плановете на архитекта Йоанис Лазаримос и е открита на 9 април 1895 г. Театърът е с капацитет 600 места. Идеята за неговия строеж се ражда в края на 19 век, което се е смятало за изключително визионерско, защото в онзи исторически период жителите на Пирея са едва 27 000.

Сцената на театъра се смята се за една от малкото сгради, които са останали непроменени през различните исторически периоди. Първоначално сградата е използвана като музикална консерватория. Претърпява основна реконструкция през 1940 г. Архитектурата му е неокласическа, типична Гърция през 19 век. Фасадата на театъра е грандиозна, украсена с колони и богати детайли, напомнящи на древногръцките храмове. От създаването си и до днес, театърът в Пирея е един от важните и значими културни центрове на Атина и Гърция.", споделят още те.

Почитателите на театъра поднасят искрената си радост към екипа:

"Вятър в платната!"

"Браво и на добър час на всички!"