Sofia24.bg ще ви разкаже за една от най-използваните и високоценени билки в аюрведа. В Индия ашвагандата се използва от векове като широко-спектърно лекарство, но у нас стана известна преди няколко години. Тя е популярна и с имената "индийски женшен“ и "зимна череша“. 

Корените и листа на растението съдържат ценни витaнoлиди (cтepoидни лaктoни), кoитo имaт cилни aнтибaктepиaлни, противовъзпалителни и пpoтивopaкoви eфeкти. Също така съдържа множество биоактивни съединения, а именно алкалоиди, флавоноиди, гликозиди и стероиди. Ашвагандата може да повиши издръжливостта на организма чрез покачване на нивата на хемоглобина. Билката помага при стрес и тревожност, защото регулира нивата на кортизола.

Подобрява когнитивните способности и паметта. Благодарение на мощните антиоксиданти, които се съдържат в нея, тя защитава мозъка от дегенерация на клетките и невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Ашвагандата има положителен ефект и върху физическата издръжливост. Благодарение на действието ѝ като антиоксидант и възможността да повишава нивата на тестостерон, ашвагандата спомага репродуктивното здраве.