Десетки автомобили с изтекли технически прегледи и застраховки, бяха премахнати от паркингите и улиците на столичния район “Изгрев". Това съобщи районният кмет Делян Георгиев в личния си профил във Facebook, предава "Фокус".

"Изоставените в кварталите, излезли от употреба автомобили, са голям проблем за София. Освен, че старите возила заемат и без това малкото паркоместа и представляват грозна гледка, същите са опасни и вредни за хората и околната среда. Общината трябва максимално бързо да намери устойчиво решение на този проблем. Инициираната от "Спаси София" промяна на Наредбата за управление на отпадъците, която драстично съкрати срока за репатриране, беше една важна и голяма крачка в правилната посока, но изпълнението “куца" оперативно, поради ниския капацитет на наетите от Столична община фирми, които премахват автомобилите", каза още той.

От думите му става ясно, че политиката на града в тази посока трябва да се промени: "Считам за целесъобразно, да се промени политиката на града в тази посока и дейността да бъде делегирана пряко на районните кметове, които да отговарят за нея от “а до я".

Няма как да имаме добри резултати, когато една фирма с 1-2 репатрака, отговаря за 3-4 софийски района, пълни с хиляди стари автомобили, и управителят ѝ се чуди как да отговори бързо, адекватно и ефективно на стотиците и едновременно издадени заповеди за принудителното им премахване от няколко кмета. София има как да бъде друга, трябват само воля, компетентност, постоянство и далновидност", допълни Делян Георгиев.