Осъдителна присъда постанови днес Районенния съд във Варна спрямо 33-годишен мъж за проникване в чуждо жилище, кражба и блудство с възрастна жена, съобщиха от кулоарите на Темида.

През нощта на 25 август 2018 г. той, след употреба на алкохол, излязъл да се разходи из квартал "Аспарухово“. Зърнал отворен прозорец на една от къщите, в която знаел, че през лятото се обитава от самотно живееща възрастна жена.

В този момент, под въздействието на алкохолните пари, решил да проникне в дома. Прескочил оградата, съблякъл на двора всичките си дрехи, и с ловкост се покатерил на прозореца. Влязъл в жилището и видял спящата жена с оставена близо до нея дамска чанта. Безшумно я претърсил и намерил в нея банкнота от 50 лева. След което запушил устата на жената и въпреки съпротивата й, чрез нанасяне на удари и употреба на сила, предприел действия с цел да възбуди полово желание, без съвкупление. Тя успяла да се откопчи и се развикала за помощ. Той се уплашил и побягнал, но съседи подали сигнал в полицията.

Делото във Варненския районен съд бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с признаване на вината и редуциране с 1/3 на определеното за всяко от деянията наказания. Така 33-годишният мъж, който е неосъждан до момента, ще търпи най-тежкото от определените наказания – 16 месеца лишаване от свобода. Изпълнението се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Той бе осъден още да заплати на пострадалата сумата от 6000 лева, представляваща обезщетение за претърпените в резултат на блудствените действия, както и 1000 лева, като обезщетение за нарушаване неприкосновеността на жилището й. Той следва да заплати присъдените обезщетения ведно със законната лихва, считано от датата на извършване на деянието – 25.08.2018 г., до окончателното им изплащане. В негова тежест са направените по делото разноски и държавни такси върху уважените граждански искове.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.