На 1-ви юни ще бъде открито шестото издание на Националния фолклорен конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува“, съобщи за "Фокус“ директорът на Националната училище за фолклорни изкуства Широка лъка, Стоянка Тенова. "Неговото тържествено начало ще е от 9:30 в концертната зала на училището. Над 400 ще са участниците, които тази година на 1 и 2 юни ще се явят в различните възрастови групи в различните раздели - за индивидуални изпълнителни – народно пеене, гайда гъдулка, кавал, тамбура, за хорови изпълнения, за групи за автентичен фолклор и оркестри“, поясни Тенова.

Тя уточни, че всяка година има и открита категория, която е на името на известен български народен певец и тази година тя ще бъде на името на Георги Чилингиров. Той е роден в смолянското село Аламидере, днес Полковник Серафимово. На 14 декември тази година се навършват 110 години от рождението на певеца. Произхожда от стария хайдушки род Чилингирови. В родното му село всички пеят, както е навред в Родопите.

Георги научава народните песни от своя баща Никола. След това започва да учи песни по време на сватби и събори от хората, които ги пеят. Някои от тях знае от майка си. Така успява да запомни повече от 700 песни. ,, Пея за бално и драго’’ – казваше бай Георги и редеше родопски песенни бисери с каба гайдата на приятеля си Стефан Захманов. Незабравими ще останат песните в негово изпълнение: "Руфинка болна легнала’’, "Галям, галям’’, "Добрице, моя дощерьо’’, "Стани ми майчо, омеси’’, "Кукувица е рано закукала’’, "Де се е чуло, видело’’, "Вчера си майчо заминах’’.

Георги Чилингиров не бе просто певец, той беше олицетворение на родопската песен. Ще го запомним с хайдушката осанка, засукани мустаци, кожен силяхлък с нож и револвер, с духовитите и сладки приказки и мерака за живот. Войводата на родопската песен не е жив, но старите му песни живеят и младите ги пеят.

Удостоен с наградата ,, Майстор на народната песен’’, увековечил я за идните поколения, днес бай Георги с право може да бъде наречен доайен на родопските певци.

Директорът на Музикалното училище в Широка лъка отбеляза, че от 2020 година, Националният фолклорен конкурс вече е включен в Наредбата за мерки за деца с изявени дарби и учениците, които в определена категория спечелят първо, второ и трето място имат възможност да получават едногодишна стипендия в размер на 135 лв., която е една мотивация за младите таланти да участват на конкурса. Той беше създаден и с идеята за привличане на възпитаници към професионалното музикално образование в Широка лъка и за опознаване на учения комплекс, условията и атмосферата, която има тук, уточни Тенова.

Тя допълни, че почти всяка година ученици, които се явяват на конкурса се явяват и на приемни изпити и стават възпитаници на училището в Широка лъка.

От 17 юни започва приемането на документи и организирането на безплатни консултации по всички специалности – български танци, гайда, гъдулка, кавал, тамбура. Приемните изпити ще бъдат по график на 29 и 30 юни, каза още Стоянка Тенова.