Колекция от 6 фланелки на Лионел Меси от Мондиал 2022 станаха най-скъпите спортни екипи, които бяха продадени на търг тази година. Техният нов притежател е платил 7.8 милиона долара, пише The Athletic.

Тениските са били през последните две седмици в лоби на аукционната къща "Сотбис“ в Манхатън, Ню Йорк. Екипите са носени от нападателя по време на мачовете от Световното в Катар, включително във финала срещу Франция.

"Сотбис“ прогнозираше преди онлайн търга, че сумата за фланелките може да мине 10 милиона, с което да станат най-скъпите в историята на спорта. Това не се случи и рекордът продължава да се държи от потник на Майкъл Джордан, носен през последния му сезон в Чикаго Булс през 1998 година по време на финалите от NBA - 10.091 милиона долара.

Водещата оферта бе 6.5 милиона долара до последната минута на двуседмичното наддаване. В този момент бе предложена финалното предложение от 7.8 милиона долара.

Тениската от финала с "петлите“ е носена само през първото полувреме. Това е редовна практика от играчите, тъй като често те са доста потни още след първите 45 минути и сменят екипите си в съблекалнята. Във въпросната първа част Меси откри резултата от наказателен удар в 23-та минута. Другите фланелки са от 1/8-финала с Австралия, ¼-финала срещу Нидерландия, полуфинала с Хърватия и два от 3-те двубоя в груповата фаза - срещу Саудитска Арабия и Мексико. Единствената липсваща е от срещата с Полша.

Част от средствата ще бъдат дарени на детска болница в Барселона, която отговаря за нуждите на подрастващите, които страдат от редки заболявания. Трансакцията се осъществява чрез съдействието на фондацията, основана от Меси.