Световната футболна централа - ФИФА, отвори наказателни процедури срещу световния шампион по футбол от Мондиала в Катар - Аржентина и третия от същия форум - Хърватия, разкриха от АФП.

Срещу "гуочосите" процедурата е по нарушаване на два члена: ч.11 - обидно поведение спрямо принципите на феърплей; ч.12 - некоректно поведение на играчи и официални лица по време на финала с Франция, спечелен от Аржентина със 7:5 след продължения и дузпи.

Поведението на вратаря на Аржентина Емилиано Мартинес по време и след мача е най-вероятната причина за това, а отборът рискува наказание и заради нарушение на правилника за медии и маркетинг.

Срещу Хърватия процедурата е по нарушаване на: чл. 13 - дискриминация и чл. 14 - ред и сигурност по време на мач, заради двубоя за бронзовите медали срещу африканците от Мароко, спечелен от "ватрените" с 2:1.

ФИФА заяви, че са наложили санкции и на Мексико, Еквадор и Сърбия заради обидни песни от феновете на тези отбори.

Мексико е наказан с глоба от 100 000 швейцарски франка и условно мач пред закрити врати, Еквадор има глоба от 20 000 швейцарски франка, а Сърбия - 50 000 швейцарски франка и частично затворени трибуни в един мач.