Аржентина и Хърватия ще определят днес първия финалист на Световното първенство по футбол в Катар. Двата отбора се изправят един срещу друг в първи полуфинал на Мондиала. Мачът е от 21:00 часа на стадион "Лусаил". Главен съдия е италианецът Даниеле Орсато, който свири при победата на аржентинците над Мексико в групите.

"Гаучусите" са двукратни световни шампиони, но последната им титла е от далечната 1986-а година. За последно Аржентина игра финал на шампионат на планетата през 2014-а година когато загуби от Германия с 0:1. 

Лионел Меси и компания ще се опитат да стигнат до втори финал за последните три световни първенства. На планетарният шампионат в Катар Аржентина спечели своята група въпреки загуба на старта от Саудитска Арабия. Победи над Мексико и Полша, а след това и срещу Австралия и Нидерландия в елиминациите, класираха тима на Лионел Скалони в "Топ 4" на турнира. 

Актуалният световен вицешампион Хърватия не беше слаган в сметките, но направи фурор на втори пореден Мондиал. Възпитаниците на Златко Далич завършиха втори в своята група, завършвайки с равенства срещу изненадата Мароко и Белгия и победа над Канада. В елиминациите "ватрените" елиминираха след продължения и дузпи Япония и фаворита Бразилия. 

За полуфинала от състава на Аржентина са наказани крайните защитници Гонсало Монтиел и Маркос Акуня заради натрупани официални предупреждения. При хърватите няма проблеми със санкционирани или контузени състезатели и Златко Далич ще може да използва всичко най-добро. 

Хърватия и Аржентина са се изправяли един срешу друг два пъти на световни първенства до момента. 

През 1998-а година Аржентина спечелиха с 1:0, но 20 години по-късно - на Мондиала в Русия, Хърватия печели с класическото 3:0. 

В контроли отново статистиката е равна - по една победа за всеки.

Победителят от първия полуфинал ще срещне на финала спечелилия мача между актуалния световен шампион Франция и Мароко.