Отборът на Япония спечели битката в група "Е" на Световното първенство по футбол в Катар, където бяха още отборите на Испания, Германия и Коста Рика. Играчите на Хаджиме Мориясу победиха отбора на Испания в последния кръг от груповата фаза с 2:1 и завършиха пред футболистите на Луис Енрике в крайното класиране. 

Отборът на Испания започна по-силно срещата и поведе още в самото начало на мача с гол на Алваро Мората. Подобно на първия си двубой в групата срещу тима на Германия японските футболисти излязоха много мотивирани за второто полувреме и още в самото му начало, в рамките само на три минути, осъществиха пълен обрат чрез попадения на резервата Рицу Доан и Ао Танака.

Луис Енрике и футболистите му се опитаха да отвърнат, но резултатът остана непроменен. 

 

Въпреки изненадващото поражение Испания е вторият отбор в групата, който се класира за фазата на директните елиминации на Световното първенство. Това стана благодарение на по-добрата голова разлика на тима на Луис Енрике в сравнение с тази на Германия. 

На осминафиналите съставът на Япония ще се изправи срещу втория в група "F" тим на Хърватия, докато Испания ще трябва да се бори за място на четрвъртфиналите с победителя от същата група Мароко.