Англия се изправя срещу Сенегал в последен мач от днешния ден от 1/8-финалната фаза на Световното първенство по футбол, което продължава в Катар. 

Двубоят започва в 21:00 часа българско време на стадион “Ал Баит" в Ал Хор.

Съставът на Гарет Саутгейт стигна фазата на елиминациите след като спечели своята група "B", завършвайки със 7 точки след победи над Иран с 6:2 и над Уелс с 3:0 и равенство 0:0 срещу САЩ. Английският тим е един от най-резултатните до момента в първенството със своите 9 попадения, което прави средно по 3 на мач. 

Сенегал завършиха на второ място в група "А" с 6 пункта, побеждавайки Еквадор с 2:1 и домакина Катар с 3:1. Тимът на Алиу Сисе загуби само от Нидерландия с 0:2. Независимо, че загубиха малко преди шампионата на планетата звездата си и втори в тазгодишната класация за "Златна топка" - Садио Мане, африканският отбор играе много добре в Катар. 

В исторически план обаче везните клонят към победа за европейците. Англия няма загуба от африкански отбор вече в 20 двубоя.

Саутгейт няма контузени или наказани футболисти и се очаква изборът му да бъде труден кой да започне с оглед факта, че в протоколния двубой с Уелс резервите се доказаха. 

Алиу Сисе обаче ще остане без един от лидерите на Сенегал - Идриса Гей, който е наказан заради натрупани жълти картони.

Победителят от Англия и Сенегал има за съперник на четвъртфиналите спечелилия от двойката Франция - Полша.