Хърватия и Бразилия откриват четвъртфиналната фаза на Световното първенство по футбол в Катар. Мачът между настоящия световен вицешампион и петкратният номер 1 започва в 17:00 часа на стадион "Едюкейшън сити" в Ал Раян.  

Европейците стигнаха до "Топ 8" след като завършиха втори в своята група F. "Ватрните" завършиха 0:0 с тима на Белгия, а след това и с приятната изненада Мароко, и победиха категорично с 4:1 Канада. На 1/8-финалите възпитанците на Златко Далич елиминираха Япония след изпълнение на дузпи. 

Бразилия, от своя страна, спечели своята група G, записвайки победи над Швейцария с 1:0 и над Сърбия с 2:0. "Селесао" паднаха от Камерун в протоколния трети двубой от тази фаза. В елиминациите южноамериканците разбиха Южна Корея с 4:1. 

Бразилия е смятана за фаворит в този двубой, както и за световната титла, с оглед страхотното си представяне до момента. 

В срещите между двата тима "селесао" е с превес като има 3 победи, а един двубой завършва с равенство. На световни първенства Бразилия е с 2 победи от 2 мача с "ватрените" - 1:0 през 2006 и 3:1 на шампионата на планетата през 2014-а. За последно двата тима играха в приятелски двубой през 2018-а година като отново "кариоките" триумфираха след голове на Неймар и Роберто Фирмино

За Хърватия под въпрос за срещата са крайните защитници - Борна Соса (заболяване) и Йосип Станишич (травма), а Бразилия ще бъде без Габриел Жезус и Алекс Телеш, които са с контузии, както и без Алекс Сандро

Победителят от този четвъртфинал ще срещне на полуфиналите спечелилия мача Нидерландия - Аржентина.