Бразилия победи Сърбия с 2:0 и стартира очаквано участието си на Мондиал 2022. Лошата новина за златистите е контузията на звездата Неймар. Той получи травма през втората част при съприкосновение с Миленкович в 67-ата минута. Неймар остана на терена 11 минути въпреки болката, а след това беше изваден от игра. При свалянето на обувката беше възможно да се види голям оток на десния глезен на играча. 

Според доктора на Бразилия - Родриго Ласмар, Неймар е получил изкълчване на глезена, но ще бъдат направени допълнителни прегледи, които ще покажат колко сериозна е травмата му. 

Неймар използва социалните мрежи, за да отправи послание, като публикува цитат от книга озаглавен "Имай вяра“: "Това е вяра, че всичко ще бъде наред дори в лицето на хаоса. Сигурно е, че най-доброто предстои. Разбира се, че всичко си има своето време. Вярата е извън човешките възможности и не можем да я видим, но можем да я почувстваме“.

След края на двубоя Неймар куцаше и така премина покрай журналистите, които нетърпеливо го чакаха, за да разберат как се чувства. Той чу настойчивия въпрос: "Как сте?". 

До него, като охрана крачеше Лукас Пакета. Очите на Неймар все още бяха подути от плач, след като беше сменен заради травмата. Той получи тежко изкълчване на десния глезен, след като сръбският защитник Миленкович го удари и падна върху него. Неймар плака доста на резервната скамейка, когато беше заменен, като по-късно скри лицето си от камерите с помощта на фланелката. По-късно Неймар се смееше със съотборниците си, след като глезена му беше намазан с лед. Той изглеждаше много по-спокоен.

Същият десен крак вече го е накарал да страда много. Два пъти Неймар е опериран заради една и съща счупена кост. Петата метатарзална кост, която свързва малкия пръст със стъпалото.

Доктор Родриго Ласмар започна интензивно лечение срещу отока. Повърхностните прегледи не показват нещо по-сериозно. Но му трябват 24 до 48 часа, когато отокът спадне, за да даде по-категорично становище за контузията.

Шансовете Неймар да се завърне на терена в понеделник срещу Швейцария са малки. 

"Той ми е брат. Той е най-добрият играч в националния отбор. Ще подкрепям неговото възстановяване. Не беше лесно да го видя да страда от това изкълчване", призна Винисиус Жуниор след мача.

Ако Неймар не се възстанови навреме, Тите може да направи рокада в състава. 

Завръщане на Фред в халфовата линия, който да играе до Каземиро, като Пакета ще заеме позицията пред тях. Лечението при изкълчване на глезена е лед и физиотерапия. Ако са засегнати връзките обаче ситуацията е сложна.

"Няма планиран преглед за магните резонанс. Ако има нужда, ще го направим. Ще се решим по-късно. Важно е да изчакаме“, каза доктор Родриго Ласмар пред журналистите.

Селекционерът на Бразилия Тите акцентира върху жертвата, която Неймар направи за националния отбор.

"Можете да сте сигурни, че Неймар ще играе на първенството, бъдете абсолютно сигурни в това. Той ще играе“, каза Тите на пресконференцията след мача.

Селекционерът знае колко много се нуждае от Неймар в мачовете на елиминациите. Той потвърди, че Неймар е останал на терена 11 минути след контузията.

"Той го направи, за да помогне на отбора си. Това е много възхитително", добави Тите.