Едва ли има фен на Ливърпул, който е доволен от факта, че отборът ще играе в Лига Европа, но реалностите са такива. Последният сезон на "мърсисайдци" в Премиърлийг бе далеч от поставените от Юрген Клоп стандарти и Топ 4 остана неизпълнена цел. Но както казват някои непоправими оптимисти, когато една врата се затваря, друга се отваря.

Днес "червените" започват участието си във втория по сила клубен турнир на Стария континент. Трикратният шампион в надпреварата, когато тя още се казваше Купа на УЕФА, се завръща в състезанието след 6 сезона в Шампионската лига. Да, тръпката не е същата, съперниците са по-слаби, но това далеч не означава, че четата на Клоп няма да направи опит да играе на финала в Дъблин на 22 май догодина. ДНК-то на клуба задължава, няма как да бъде другояче.

Ливърпул е в една група с австрийския ЛАСК, белгийския Юнион Роял и френския Тулуза. Отбори, които на пръв поглед няма как да се опълчат на класата на "мърсисайдци". Остава само да видим колко гладни ще са ливърпулци и колко бързо ще решат съдбата в групата си.

За последно Ливърпул игра в Лига Европа през сезон 2015-2016. Сезонът, в който Клоп пое юздите. Когато германецът пристигна през октомври, "червените" се представяха доста слабо на всички фронтове и едва ли някой си е представял, че те ще играят финал. За разлика от сега, то онзи отбор нямаше нужната класа, импровизация и манталитет за Шампионска лига. Въпреки това, аурата на "Анфийлд" класира отбора на финал. Легендарни си остават отстраняванията на вечния враг Манчестър Юнайтед и бившия клуб на "Клопо" - Борусия Дортмунд.

Ливърпул нямаше нужните аргументи във финала срещу Севиля и заслужено остана със среброто. Симон Миньоле, Натаниел Клайн, Алберто Морено, Коло Туре, Деян Ловрен, Джеймс Милнър, Емре Джан, Адам Лалана, Роберто Фирмино, Фелипе Коутиньо и Даниел Стърдиж. Това бе стартовата единайсеторка на "мърсисайдци". Въпреки че поведоха, няколко груби индивидуални грешки направиха така, че Севиля да спечели петия си трофей в надпреварата.

Клоп изпи горчилката, но основите на революцията бяха поставени. В следващите сезони Ливърпул спечели всичко възможно - Шампионска лига, Висша лига, Суперкупа на УЕФА, Световно клубно първенство, ФА Къп, Карабао Къп и Къмюнити Шийлд. Загуби и два финала от Реал Мадрид в Европа и на два пъти остана на точка зад Манчестър Сити в Англия.

И отново се връщаме към реалността и Лига Европа. Единственият трофей, който му убягва. Засега! Клоп има възможност да затвори кръга и да прибави и тази купа към колекцията си. Тя не е акостирала на "Анфийлд" от 2001 г. Разбира се, ще трябва да се намери баланс, защото главната цел за сезона е една - 20-ата титла в Англия. Всичко друго ще е бонус.