Аталанта и Байер Леверкузен се изправят един срещу друг тази вечер в един от най-чаканите финали на Лига Европа. Финалният сблъсък ще се проведе в Дъблин и започва в 22:00 часа българско време. Големият мач ще бъде ръководен от румънеца Ищван Ковач.

Играчите на Джан Пиеро Гасперини излязоха първи от група с Раков, Спортинг Лисабон и Щурм Грац. След това бергамаските елиминираха Спортинг Лисабон на осминафинал, Ливърпул на 1/4-финал и Олимпик Марсилия на 1/2-финал. "Нерадзурите" ще играят във своя първи европейски финал.

Възпитаниците на Чаби Алонсо също завършиха на първо място в своята група, където бяха още отборите на Хакен, Мьолде и Карабах. "Аспирините" нямат загуба от началото на сезона във всички състезания, На осминафинал те елиминираха Карабах, след това отстраниха Уест Хем, за да дойде ред и на Рома. Шампионите на Германия ще играят на своя трети финал в Европа. Байер печели Купата на УЕФА през 1988 г.

Двата отбора играха един срещу друг в елиминациите на Лига Европа преди две години. Първият двубой в Италия завърши 3:2 за Аталанта, а седмица по-късно бергамаските спечелиха и реванша с 0:1.