НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Габрово: 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие в града

Габрово: 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие в града

19 Май 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Габрово. 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът инж. Тодор Бонев. Четири от разсадниците са от национално значение. Те са с обща площ 1000 дка и се намират в лясковското село Джулюница, в русенското село Хотанца и в свищовското село Вардим. В село Джулюница на площ от 192 дка се произвеждат широколистни и иглолистни фиданки в контейнери, с покрита коренова система, което гарантира прихващането почти на 100%. Разсадникът в Хотанца е с площ 346 дка и в него се произвеждат фиданки от топола, а този в село Вардим е с обща площ 470 дка, на които се осъществява масовото производство на фиданки от топола –евроамериканска топола, бяла върба. Инж. Бонев съобщи, че средногодишно в разсадниците се произвеждат 650 000 броя фиданки и 500 000 броя резника. Видовете са основно летен дъб, зимен дъб, благун и цер, сребролистна липа, явор, ясен, акация и черен бор и обикновена ела. Всеки, който желае да се сдобие с фиданки може да го направи като се обърне към съответния разсадник или към горското стопанство. При поръчка на големи количества е необходимо да бъде направена заявка една година по-рано, за да могат фиданките да бъдат отгледани . Инж. Бонев посочи, че интересът в сравнение с предходните години е намалял.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Около 3000 дка годишно залесява Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

Габрово: Около 3000 дка годишно залесява Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

19 Май 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Габрово. Около 3000 дка годишно залесява Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът на предприятието инж. Тодор Бонев. Той отбеляза, че 2/3 от площите се залесяват с топола, предимно по поречието на Дунав и Янтра. Останалата 1/3, или около 1000 дка, се заемат от местни дървесни видове като дъб, бук, акация, бор. „Залесяване се налага само на местата, които се освобождават след провеждането на т. нар. санитарни сечи – там, където гората загива в много кратък период поради нападение от насекоми или гъбни вредители, от ветровали и снеговали и където няма естествено възобновяване на местните видове. Залесяването е една крайна мярка и с прилага там, където природата не може естествено да възобнови гората. Само там се извършва изкуствено залесяване“, посочи инж. Бонев.
Той отбеляза, че в миналото са се залесявали в десетки пъти повече площи, но обясни това с различната нормативна уредба. Тогава буковите гори са смятани за плевел и са се изсичали масово, след което регламентирано са били залесявани иглолистни видове. Сега нормативната уредба разрешава гола сеч само на топола и акция, които се възстановяват издънково. Всички други голи сечи са забранени. Инж. Бонев съобщи, че от 246 000 хектара, които стопанисва Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, 15% или над 32 000 хектара са с гори на възраст над 100 години.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Законно регламентирана сеч в размер на 550 000 куб. м извършва годишно  Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

Габрово: Законно регламентирана сеч в размер на 550 000 куб. м извършва годишно Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

19 Май 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Габрово. Законно регламентирана сеч в размер на 550 000 куб. м извършва годишно Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът на предприятието инж. Тодор Бонев. Той отбеляза, че за всяка сеч се издават разрешителни. Те са планирани за 10 години напред. „Гората не е като картина, която не се променя. Това са живи организми, които растат и развиват. Целта на лесовъда е да отглежда и да стопанисва тази гора по такъв начин, че екологичното равновесие да не се разрушава и добиваната при отглеждането дървесина да бъде в полза на обществото“, посочи инж. Бонев.
Той допълни, че при създаването на една букова гора, на площ от 1 дка се залесяват 1000 фиданки, с височина 15-20 см. Когато гората достигне възраст от 120 години, на този декар обаче ще останат едва 10 дървета, тъй като останалите 990 ще загинат. Задачата на лесовъдите е да отсекат отпадащите дървета ида предоставят материала в полза на обществото. Инж. Бонев посочи, че дървесината, която се използва в промишлеността е законно добита. По думите му процентът на незаконната сеч в малък и тя се установява от горските стражари. Той отбеляза,, че на 1500 хектара гора има един човек, отговарящ за опазването на горските площи.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.