Папа Франциск ще участва на срещата на Г-7 за изкуствения интелект, предаде ANSA.

"Италианското председателство на Г-7 възнамерява да укрепи пътя, насърчаван от Светия престол, по отношение на изкуствения интелект с "Римския призив за етика на изкуствения интелект" и да го представи на вниманието на останалите лидери на срещата на върха в Пулия". Така министър-председателят на Италия Джорджа Мелони обяви участието на папа Франциск в дейността на Г-7 именно в сесията, посветена на изкуствения интелект.

Отец Паоло Бенанти, съветник на папа Франциск по въпросите на изкуствения интелект е заявил пред италианската агенция, че присъствието на папа Франциск на срещата на Г-7 "носи мъдростта на вероизповеданията относно изкуствения интелект"

"Във време, когато сложността на сценария, свързана с технологичната еволюция, показва, че няма един вид знание, което само по себе си да решава всички проблеми, "Римският призив" - ватиканският документ, който призовава за прилагане на принципите на етиката към изкуствения интелект - показва мъдростта на религиите по темата, за да можем да осигурим на човечеството бъдеще на мир и просперитет. В този контекст участието на папата в срещата на Г-7 в Пулия е от голямо значение".