Твърде дълго време улица в бургаския жилищен комплекс "Славейков“ е разкопана след ВиК ремонт. Живущите в блокове 15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 И 114 повече от година се "наслаждават“ на лунния пейзаж до домовете им. Хората  се заканват да протестират и да затварят възлови булеварди в града, ако не се вземат мерки в най-кратки срокове, предаде репортер на "Фокус"

Ремонтът на улицата и подмяната на канализацията започва още в началото на декември 2022г. Подменени са тръбите, а фирмата изпълнител на ремонта само е засипала изкопаните участъци и ги е зарязала. Хората се оплакват, че са се появили огромни дупки и неравности. През летния сезон, когато времето е сухо и заради преминаващите по въпросната улица автомобили, се вдигали облаци от прах, а през есенно-зимния сезон, когато започват валежите от дъжд.

"Така вече повече от година, заради бездействието на отговорните за това институции, ние гражданите, а и бизнеса, сме принудени да търпим вредните последствия от това, да дишаме въздух с голяма концентрация на прах и да се придвижваме по кална и мръсна улица, а децата ни да не могат да излязат да играят или спортуват на вън, заради праха във въздуха.

Всички ние недоумяваме защо повече от година не е финализиран този ремонт, защо, когато се разкопае една улица поради ремонтни дейности, тя след това не се връща в предишното и състояние, за да може да използва от живущите по предназначение, защо след като тръбопроводът е подменен още преди една година, трябва да чакаме толкова дълго време една улица от около 500 метра да бъде довършена и въведена в експлоатация, при положение, че за довършване на ремонтните работи е необходим най-много месец. Всички тези въпроси нямат адекватен отговор. Институциите си прехвърлят топката, от общината се оправдават, че всичко зависи от ВиК Бургас, а от ВиК Бургас, заявяват, че общината е тази, която е отговорна, но в крайна сметка никой не поема отговорност за случващото се.

На следващо място, огромните дупки на въпросната улица създават и предпоставки за възникване на ПТП особено през летния сезон, когато движението по нея е интензивно. Освен това заради големите неравности по нея трошим автомобилите си редовно, от което търпим големи вреди. А най-големи вреди търпят търговските обекти на улицата, които се оплакват от отлив на клиенти заради праха, дупките и мръсотията. Тук следва въпросът кой ще репарира тези вреди и как ние всички, които ги търпим ще бъдем обезщетени“, жалват се живущите в района.

Хората настояват Община Бургас да изпълни задълженията си и в най-кратки срокове да завърши ремонта на улицата. "В случай, че няма резултат от настоящия сигнал в рамките на две седмици след подаването му, ще бъдем принудени да потърсим правата си по съдебен ред за причинените ни вреди, както и да обявим началото на протестни действия със затварянето на възлови булеварди в града“, заканват се те.