Проучванията показват, че 90% от случаите на рак на маточната шийка и други ракови заболявания, свързани с човешки папилома вирус, като рак на ануса и рак на орофаринкса, могат да бъдат избегнати. Има страни, в които тези заболявания са много слабо разпространени благодарение на имунизациите и активната профилактика.

Затова в началото на пролетта Коалиция HPV и Болница ВИТА обединиха усилията си в съвместна кампания, която цели повишаване на информираността за необходимостта от превенция на онкологични заболявания с ранно ваксиниране срещу 9-те типа HPV, които са най-разпространени.

През април се проведоха първи ваксинационни дни в Болница ВИТА, по време на които се ваксинираха 14 пациента. Сред тях са три момичета под 17 години, 8 жени, ненавършили 30-годишна възраст, както и двама млади мъже. Една от ваксинираните дами вече е носител на 1 тип HPV и избра ваксинацията, за да се предпази от останалите 8.

Всеки един от пациентите беше информиран за заболяванията, които могат да бъдат предотвратени с 9-валентната ваксина. По време на ваксинацията организаторите отговаряха на въпроси, свързани с човешкия папилома вирус.

Предстоят вторите ваксинационни дни: 14 и 15 май 2024 г. от 14:00 до 16:00 часа в Болница ВИТА, гр. София, База 2, ул. "Филип Кутев“ 10.

Записването става в Superdoc до изчерпване на свободните часове: https://superdoc.bg/lekar/imunizatsia-sreshtu-choveshki-papiloma-virus

или на имейл: info@vita.bg

Ваксинацията на записаните участници ще бъде потвърдена с телефонно обаждане на 13 май.

Пациентите ще бъдат имунизирани безплатно с 9-валентна ваксина като ще заплащат само стойността на ваксината: 270,00 лв. за доза (курс с 3 дози).

За момичета между 10 и 14 ненавършени години ваксината е безплатна, само ако бъде направена при общопрактикуващия лекар.

По време на ваксинационните дни ще бъде предоставяна и допълнителна информация за превенцията срещу човешкия папилома вирус, заболяванията, които могат да бъдат предотвратени, както и ваксините, които се предлагат срещу HPV.

Ваксината е най-ефективна, когато се приложи преди начало на сексуална активност. Тя обикновено се понася добре и има малко странични ефекти, еднакви с тези на всички останали ваксини. Ползите от ваксинацията срещу HPV надхвърлят напълно риска от потенциални странични ефекти.

За ваксиниране срещу HPV не е необходимо предварително изследване за носителство дори и при вече воден активен полов живот. Преди поставяне на ваксината при тях трябва да се изключи налично в момента или скоро прекарано инфекциозно заболяване, т.е. кандидатите за ваксинация трябва да са клинично здрави.