Испания ще прехвърли на Украйна ракети за системите Patriot, въпреки натиска от страна на НАТО и Европейския съюз, съобщава националният ежедневник El Pais.

Според правителствени източници решението за прехвърляне на малък брой ракети е дошло, след като Министерството на отбраната в Мадрид отказа да прехвърли на Украйна батарея, разположена от 2013 година на границата между Турция и Сирия.

Испанската армия разполага с три батареи, всяка със съответните ракетни установки, радар и контролна станция, закупени от Германия през 2004 и 2014 година. Една от тези батареи се намира в град Адана (Турция), а другите две са разположени в базата на Корпуса на морската пехота (Валенсия), като една от тях се използва за обучение на украински и испански войници в използването на тази система.

Мадрид категорично отказа да достави системите на Украйна с аргумента, че те са единствените ефективни в случай на ракетна атака - както стана ясно в хода на бойните действия в Украйна и Близкия Изток, отбелязва изданието.

Правителството обаче се е съгласило да предостави ракети за Patriot като компенсация, според източници на редакцията.. Във всеки случай броят им ще бъде много ограничен, тъй като испанският военен резерв е от около 50 единици, обяснява вестникът.