Нови три случая на коклюш отчитат от РЗИ Пловдив, съобщи за "Фокус" д-р Таня Учорджиева, главен инспектор в здравната инспекция.

Заболели са момче на 17 години и две момичета - на 11 и на 10 години. Всичките посещават учебни заведения в Пловдив. Момчето е 11 клас в СУ "Димитър Матевски". Класът е карантиниран от 22 април до 5 май. Едното от момичетата учи в училище СУ "Св. Константин-Кирил Философ", то не е посещавало училище от 8 април и класът не подлежи на карантиниране, тъй като е изтекъл срокът.  Другото момиче учи в ОУ "Стоян Михайловски", в 3 клас е. Класът е в карантина от 23 до 6 май.

Д-р Учорджиева посочи още, че карантината при коклюш не е като тази при ковид. Класът не се спира от училище, а подлежи на медицинско наблюдение. Изисква се имунизационен статус на децата, както и на контактните на класа деца.

Медицинското лице ги наблюдава, а директорът създава подходяща организация на учебния процес, така че децата от този клас да не се засичат с другите деца в училището - нито в стола, нито в междучасията. Учителите ги посещават на едно място, а те не се местат по кабинетите. Това се прави с цел максимално да се ограничи контакта с останалите ученици. 

От РЗИ сочат още, че в Пловдив и областта обхватът на ваксинираните деца е 92%, въпреки това заразата се разпространява.  

На този етап най-засегната е възрастта от 10 до 14 години. Засега няма засегнати деца под 1 година.

Общо 11 случая има в Пловдив и областта от 10 април досега. Не може да се твърди все още, че има бум на разпространението на болестта. Случаите растат постепенно, ден по ден. 

Първите признаци са неспецифични - температура, кашлица, като в последствие тя става водеща. Тези, които боледуват са имунизирани и затова клиниката не е съвсем типична.

"Установихме, че съвсем не е типична клиничната картина, не е характерната магарешка кашлица със задушаване, нямат температура. По-различно ще протича болестта при неимунизирани деца", посочи д-р Учорджиева. 

Кашлицата може да продължи различно време, взависимост от тежестта на случая. заболелите се наблюдават, а най-адекватната терапия е антибиотичната. Ако е проведена правилно и своевременно изходът е без усложнение.

Най-доказаната стойност имат писиар пробите. В Пловдив те се правят в частни лаборатории. Установява се наличие на ДНК в носоглътката. 

От РЗИ съветват, че най-важното, което трябва да направят родителите, е да си ваксинират децата. Ваксина в Пловдив има достатъчно за всички деца, които подлежат на имунизация. 

"Ако е пропусната имунизация назад във времето и въпреки това се постави сега, във възрастта, когато подлежат на имунизация, то пак си е защита", добави д-р Таня Учорджиева.