Община Пловдив не трябва по никакъв начин за губи средства по проекта за Небет тепе, заяви пред журналисти кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за оградата на археологическия обект, предава Plovdiv24.bg.

Димитров припомни, че до края на 2023 г. изпълнението на дейностите е извършвано с пари от програмата, а от началото на 2024 г. финансирането е от бюджета на общината.

"Правим всичко възможно да приключи проекта в срок. Преди два дни бях в Министерство на културата, разговаряхме със заместник-министър Амелия Гешева, представители на Инспектората, проф. Петър Петров от НИНКН. Най-важното, което трябва да се знае, е, че не трябва да допускаме финансови загуби за община Пловдив" - заяви Димитров. 

Кметът съобщи още, че НИНКН има няколко документа, които в различните етапи показват различни становища относно оградата. Сега се чака официално да кажат в каква посока да се действа. 

Запитан какво е личното му мнение - да има или да няма ограда, Димитров разказа, че е срещал хора на самото Небет тепе, които са му споделили, че няма как обектът да се опази от вандализъм без ограда.

"Ние сме в прекрасни отношения с Министерство на културата. Най-важното е да няма загуба на средства" - повтори Димитров.