Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представя днес глобалния си доклад за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици. Събитието ще бъде излъчено на живо в 25 държави членки на организацията, взели участие в проучването. Това каза Йоанна Маринова – директор на Фондация "Лъчезар Цоцорков“, финансираща участието на България в изследването и организатор на българското домакинство в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

За разлика от PISA, целта на изследването на ОИСР не е да сравнява образователни постижения на ученици от различни държави, а да се даде поглед върху социално-емоционалните им умения, и да може да се приоритизират и да се види какво може да има най-голямо влияние върху проблематиката, за да сме максимално ефективни за повишаването на постиженията им.

Социално-емоционалните умения предлагат едно решение и подход, който да обърне тези негативни тенденции в образованието в България. "Важността на събитието е в това да видим и вникнем в това, което допринася до академичния, житейски успех тези умения, както и към най-належащите предизвикателства в обществото ни, да разберем кои са всъщност факторите, които имат потенциал да въздействат, обясни Йоанна Маринова и добави, че на събитието ще присъстват експерти от цял свят, както и министърът на образованието Галин Цоков, директорът на "Образование и умения“ на ОИСР Андреас Шлайхер.

"Надяваме се да успеем да формираме интелигентно образователна политика, която да е базирана на събраните реални данни от проучването, и да се създадат условия децата да реализират своя потенциал", поясни  още тя.

"Радваме се, че Министерство на образованието е припознало тази кауза и има намерението да я въведе в образователната ни система“.  

По думите й социално-емоционалните умения са изключително важни и допринасят за едно успешно функциониращо общество. "Има пряка връзка между социално-емоционалните умения, академичните постижения и бъдещето,“ категорична е директорът на Фондация "Лъчезар Цоцорков“ Йоанна Маринова.