Областният информационен център-Варна се включи с презентация в Националната конференция "Изграждане на социално отговорна бизнес среда“, домакин на която бе морската столица. Участие в срещата взеха представители на бизнеса, на националната и местна власт, неправителствени и работодателски организации, социални предприятия и други заинтересовани. По време на събитието, организирано от Националната асоциация на социално отговорните работодатели, в изпълнение на проект по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, ОИЦ-Варна представи възможности за финансиране на бизнеса и социалните предприятия.

Със средства по процедурата "Разработване на иновации в предприятията“ по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 г. ще бъдат подкрепени дейности по разработването на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, свързани с извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране, създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, както и дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработваната по проекта иновация, обясни управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова. Тя добави, че по същата програма скоро ще бъде отворен прием по процедура за подобряване на производствения капацитет и пазарното представяне на семейните фирми и предприятията от творческите индустрии и занаятите. Възможност за бизнеса е и процедурата ,,Защита на права по индустриална собственост в предприятията“ по ПКИП, индикативният период на стартиране на която е през ноември тази година, посочи управителят на ОИЦ-Варна.

Присъстващите научиха какви дейности ще финансират предстоящите за отваряне процедури по Програма ,,Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. – "Нови умения“, "Младежка инициатива ,,АЛМА“, ,,Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“. Бяха обсъдени и възможностите за кандидатстване по Програма ,,Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021 – 2027 г.

Стартиращи и социални предприятия могат да получат кредитно финансиране по два от дълговите финансови инструменти - "Микрокредитиране със споделен риск“ и "Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране“, поясни д-р Николова. Тя запозна участниците във форума с дейността на ОИЦ-Варна и с услугите, които предоставя.