Първо трябва да създадем алтернативни работни места на хората, ангажирани в комплекса "Марица-изток“, а чак след това да създадем и зелената икономика, за която мечтаем. Не може от днес за утре да закрием мощности и да осъществим справедлив преход. Това заяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров във вчерашното публицистично предаване "Лице в лице“ на bTV. Той призова Европейската комисия да погледне справедливо на България, а нашите представители в Европейския парламент да разяснят добре, че за да се разкрият нови възможности за заетост на хората трябва време. В Европа има разумни политици, които не се ръководят сляпо от вижданията си, изрази надежда градоначалникът на Стара Загора.

"Ако комплексът не работи, това ще засегне над 30 хил. души, които са и пряко, и косвено заети в него, фирми и бизнеси - транспортни и други, хората ще останат без работа, няма да постъпват данъци и осигуровки в бюджета и загубите за държавата ще са огромни, ако не проведем разумна и балансирана политика“, апелира Живко Тодоров. Той настойчиво помоли да се даде перспектива на хората, за да се подготви истинската алтернатива, за която не е направено нищо дотук, но сега има чуваемост, по негово убеждение.

Какво прави Община Стара Загора, за да се справи със ситуацията със зелената сделка. Има изготвени проекти за индустриални зони. Една от тях – "Загоре“, вече е почти пълна с инвеститори, в "Еленино“ се предвижда да се разкрият 800 работни места, а "Летище Стара Загора“, което ще бъде държавен проект върху 2200 декара, също може да предложи място за много инвеститори.

Живко Тодоров благодари на депутатите, които днес дадоха глътка въздух за всички работещи в източномаришкия комплекс и изрази удовлетворението си, че те поне засега няма да се тревожат за утрешния ден. "Цялостно решение на проблема няма, но е и много трудно да се изработи, ние сме в преходен период, в който трябва да подготвим хората и да се търси алтернатива на тези работни места“, описа ситуацията кметът. Той специално отбеляза, че рекултивацията, за която ще бъдат отпуснати 250 млн. лева годишно от 2024 г. до 2028 г., ще се извършва само от ангажирани в "Марица-изток“, тези пари няма да се дават на външни фирми.

"Така ще задържим тези хора през следващите години и ще създаваме алтернатива чрез индустриалните зони, та те да привлекат инвеститори“, смята Живко Тодоров. Той даде пример с регион Козани в северозападна Гърция, където първо са затворили мощности, а след това държавата налива 4 млрд. евро свои пари в над 350 проекта, за да може да се съживи регионът. "Ние да действаме обратно – първо алтернативата да създадем и след това да градим зелената икономика, за която мечтаем“, предлага кметът.

Помолен от Цветанка Ризова да коментира другата новина на деня, Живко Тодоров нарече абсолютно безсмислен политически акт отстраняването на Росен Желязков два дни преди 49-ия парламент да спре да работи. "Повече човещина да има в парламента, по-малко лични нападки и остър тон и по-смислено да се работи за хората“, препоръча кметът. И да не забравят партиите, че след изборите отново ще им се наложи да работят заедно.