"Арт клуб Дипломат" и галерия "Средец" на Министерството на културата представят изложбата "Post Mortem" с произведения на Ставри Калинов (1944-2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини в т.ч. живопис, студена керамика и графика, съобщават от културното министерство.

Изложбата ще бъде официално открита на 30 април 2024 г. (вторник) в 18:00 ч. от проф. д.н. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия. Творенията ще бъдат изложени в галерия "Средец“ на Министерство на културата (София, бул. "Александър Стамболийски" № 17) до 23 май 2024 г.

Проф. Любомир Стойков – автор на книгата за художника "Калинография“ и дългогодишен приятел на маестрото, споделя: "Ставри Калинов е истинска фабрика за изкуство – неуморим, неизтощим, вечно ангажиран със създаването на своите скулптури, картини, графики и чудесни произведения от метал, стъкло, керамика, коприна и какво ли още не. Естетическият протест на Калинов е облечен в много атрактивна дреха, чийто основни мотиви са иносказанието, приказката, иронията, гротеската, хиперболата и детинското удивление пред природата и обществото. Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т. нар. Homo Ludens!“.

Ставри Никифоров Калинов е български художник и скулптор. Работил е в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство. Роден е на 15 ноември 1944 година във Видин и умира в София на 12 септември 2023 година на 78-годишна възраст. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град, след което работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност "Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев.

Работил е с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. От 1973 г. участва редовно в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май

1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Негова е скулптурата "Истината за перото“ в градинката пред БТА в София. През 2006 година на входа на Стария Несебър е издигната 10-метрова "Статуя на рибаря", превърнала се в символ на града. Творби на Ставри Калинов са притежание на редица български и световни знаменитости, сред които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън и много други.

Неподправената енергия и творческата дързост са сред най-ярките качества на твореца, изтъкнати от президента Румен Радев, който в съболезнователното си писмо до семейството и близките на Ставри Калинов го характеризира като "необикновена личност, намерила своето безспорно място сред признатите имена на съвременното българско изкуство“!

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория "Жена мениджър на годината“ в конкурса "Жена предприемач“ и "Жена мениджър на годината“ на Клуба на жените предприемачи и мениджъри, за фестивала "Златна Месемврия“, за литературната награда "Балканика 2006“, за конкурса "Мистър Икономика“ и редица други. Със своята щедрост и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безвъзмездна помощ, като е правил множество хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, социални и държавни мисии и инициативи.

Носител е на различни награди, между които наградата "Златен век“ на Министерството на културата - за значим принос в развитието и популяризирането на българската култура (2016) , "Кристалната звезда“ на галерия "Макта“ (1995) и др.

Любен Станев - главен мениджър на "Арт клуб Дипломат“, подчертава: "Ние винаги сме подкрепяли творчеството на Ставри Калинов и неговия принос към българското и световното изкуство. За нас е от голямо значение неговото богато естетическо наследство да бъде съхранено и представяно все така достойно. Тази изложба е доказателство, че няма да позволим Ставри Калинов да бъде забравен!“.

Повече за изложбата на Ставри Калинов можете да научите на официалната страница на Министерството на културата.