"Русия никога не е планирала да атакува страни от НАТО". Това е заявил руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща на министрите на отбраната на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде "Интерфакс".

"Руската федерация никога не е била заплаха за НАТО. Ние нямаме нито геополитически, нито военни интереси да атакуваме страните от блока, ние просто защитаваме нашите хора на нашите исторически територии", е допълнил Шойгу.

Руският министър на отбраната е заявил още, че "Русия винаги е полагала максимални усилия за поддържане на стратегическа стабилност и баланс на силите в света".

Той също така е обвинил Вашингтон и лидерите на "КУАД" (САЩ, Австралия, Япония и Индия) и АУКУС (САЩ, Австралия и Обединеното кралство), че се "опитват да променят структурата на сигурността в Тихоокеанския регион в съответствие със собствените си интереси".

"От друга страна, Русия и Китай продължават да засилват военното си сътрудничество", е заявил Шойгу. "Подходите на Русия и Китай към международните въпроси съвпадат", е посочил той.

В същото време Шогу е предупредил, че ударите на Украйна по атомната електроцентрала в Запорожие рискуват да имат катастрофални последици.

Шойгу е заявил също така, че "чуждестранни партньори помагат на Украйна да подготви саботажни действия на руска територия".

Русия и Украйна се обвиняват взаимно във военни нарушения в Запорожската атомна електроцентрала. Сергей Шойгу е заявил също така на срещата на ШОС, че "Русия и нейните азиатски съюзници трябва да разширят военните си учения, тъй като са изправени пред пряката заплаха от опитите на САЩ да разширят влиянието си в областта на сигурността в региона".