Редица организации на събирачи на горски гъби и диворастящи плодове излязоха с позиция и призив Народното събрание да не приема предложените от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Заеите в този сектор разпратиха до медиите своите мотиви срещу готвените промени.

Те напомнят, че през миналата година представители на гъбарските организации, заедно с финансовото и земеделското министерства, Изпълнителната агенция по горите и НАП са направили редица стъпки за "изсветляване на сектора".

Представителите на бранша допълват, че част от приетите стъпки са узаконяване на професията "събирач на гъби", заплащане на здравни вноски и други.

От Българска Асоциация Горски Гъби призовават депутатите да направят така, че данъците и осигуровките да се плащат до 15 число в месеца, в който са работили, тъй като, ако в предходен то не се знае те дали ще са имали какво да берат, предвид, че професията им зависи от метеорологичната обстановка. Предложението им е в синхрон и с това на Национален съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове (НСПТСТГГП).

"Уважаеми господа и дами, моля да вземете предвид и оцените тези факти и де не правите корекции в положителните промени, които създадоха режима на регулиране на събирачите от края на 2023 г. Вие трябва да погледнете проблема от всички страни и да се съобразите с мнението ни като събирачи, преработватели и търговци на гъби, трюфели и диворастящи плодове. Предлаганият Законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица ще бъде катастрофален и унищожителен за нашия сектор! Браншът в момента работи на светло; има условия за увеличаване на икономическата дейност и приходите в държавния бюджет; направиха се големи инвестиции в софтуер с цел подпомагане на контрола и улесняване на дейността. Всичко това ще бъде захвърлено в боклука и ще има много недоволни хора. Ще продължат да съществуват възможностите за закононарушения и злоупотреби с ДДС".