Сергей Шойгу, министърът на отбраната на Русия, се опитва да изпрати послание за "нормална работа", след като неговият заместник е арестуван по обвинение в подкуп. Но разрастващият се скандал изглежда зле и за него и се разглежда като опит на конкурентен клан да размие властта му, пише Reuters.

На пръв поглед моментът на задържането на Тимур Иванов, един от 12-те заместник-министри на Шойгу, е неочакван - в момент, когато Русия води война в Украйна, а властите са обявили дискредитирането на армията за престъпление, за което се предвижда затвор.

Обвиненията в подкупи, финансиращи начин на живот, който не е по силите му, отправени към 48-годишния Иванов от фондацията за борба с корупцията на покойния опозиционен политик Алексей Навални, са публично достояние повече от година, без да има видими последици.

И все пак тази седмица държавната телевизия изведнъж показа на руснаците объркано изглеждащия Иванов, който отрича да е извършил престъпление, облечен в пълна военна униформа, стоящ в прозрачна пластмасова клетка в съдебната зала, каквато преди него са заемали толкова много врагове на Кремъл.

Арестът му, заявяват руски политически анализатори, включително някои бивши вътрешни хора, показва как войната се оформя като борба между "клановете", които се борят за богатство и влияние в руската политическа система с остри лакти.

Клановете - съюзи на съмишленици, служители или бизнесмени - са съсредоточени около военните, разузнавателните и правоприлагащите служби, военнопромишления комплекс и включват и група хора от родния Санкт Петербург на президента Владимир Путин, които го познават лично от много години.

"Някой в елита не харесваше факта, че Шойгу се е засилил“, коментира пред Reuters Татяна Становая, старши научен сътрудник в Руския евразийски център "Карнеги".

"Това не идва от Путин, а от хора, които са близки до Путин и които смятат, че Шойгу е прекалил. Това е просто битка срещу някой и министерство, които са станали твърде силни, и опит да се балансира ситуацията".

Абас Галямов, бивш говорител на Кремъл, който сега е определен от властите като "чуждестранен агент", е заявил, че също вижда в ареста атака срещу Шойгу, която ще го отслаби.

"Иванов е един от най-близките хора на Шойгу. Арестът му в навечерието на назначаването на ново правителство подсказва, че шансовете на настоящия министър да остане на стола си рязко намаляват", е коментирал той.

Според руските държавни медии Иванов е бил арестуван в резултат на разследване на контраразузнаването на ФСБ.

Доходоносни военни договори

Случаят на Иванов е най-високопрофилният случай на корупция, откакто Путин изпрати войски в Украйна през 2022 г. Държавните медии съобщиха, че Шойгу е отстранил Иванов от поста му.

Скандалът идва само две седмици преди встъпването в длъжност на Путин за пети президентски мандат и преди очакваното следващия месец преструктуриране на правителството, при което на теория работата на Шойгу ще бъде овакантена.

Иванов отговаряше за изгодни договори за строителство и доставки за армията и е обвинен, че е взел огромни подкупи под формата на услуги на стойност, според руски медии, най-малко 1 милиард рубли (10,8 милиона долара/19.90 милиона лева) в замяна на предоставяне на договори на Министерството на отбраната на определени компании.

Макар че малцина са склонни да се обзаложат, че Шойгу ще загуби работата си заради скандала, предвид лоялността му към Путин, арестът на Иванов се разглежда като обрат за неговия ръководител, чието влияние и достъп до кремълския ръководител са повишени благодарение на ключовата му роля във войната в Украйна.

Moscow Times цитира високопоставен правителствен служител, който нарича ареста сериозен удар по лагера на Шойгу, и цитира източник, близък до министерството на отбраната, който заявява, че арестът е свързан по-скоро с политиката и "отслабването на позициите на Сергей Шойгу", отколкото с Иванов.

Шойгу и висшият команден състав на армията понякога са били обект на яростни критики от страна на руски военни блогъри и националисти, които са го обвинявали, особено след поредицата отстъпления през 2022 г., в некомпетентност.

Шойгу оцеля след неуспешен преврат, ръководен от лидера на наемниците на "Вагнер" Евгений Пригожин, загинал в самолетна катастрофа, който през юни миналата година организира марш в Москва, за да се опита да го свали, но авторитетът му е накърнен. Путин заяви, че събитията са могли да доведат до гражданска война в Русия.

"Пир по време на чума"

Оттогава Шойгу успя да си върне доверието на Путин, но арестът на заместника му е нов неуспех.

"Това косвено вреди на Шойгу. Възникват въпроси. Как е възможно човек, който е бил близък до него и когото той е привлякъл, да успее да открадне толкова много под носа на самия Шойгу?", заявява Становая от "Карнеги".

Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, прогнозира, че Шойгу, който е на поста от 2012 г., ще запази работата си независимо от това.

"Всички се чудят - може ли това да е сигнал към Шойгу, че той няма да бъде в следващото правителство след 7 май?", пише Марков в официалния си блог.

"Успокойте се. Той ще бъде. Шойгу създаде нова армия след катастрофалната 2022 г., която през 2023 г. отблъсна настъплението на украинската армия. А през 2024 г. армията вече настъпва".

Много от обстоятелствата, свързани с ареста на Иванов, остават неизвестни.

В Москва се разпространяват многобройни теории за това дали обвинението в подкуп е цялата история, като по непотвърдени данни в медиите той може да е обвинен и в държавна измяна, което адвокатът му отрича.

Някои предполагат, че може би любовта му към западния начин на живот в момент, когато Путин твърди, че Русия води екзистенциална борба със Запада, е била причина за неговото падение.

Други смятат, че пристрастието на семейството му към луксозните европейски почивки, наемите на яхти, автомобилите Rolls-Royce и пищните партита е било нормално преди войната, но сега се възприема като "пир по време на чума", което е руска литературна препратка (пиеса на Александър Пушкин).

Шойгу запазва мълчание по скандала, като тази седмица инспектира съоръжение за изстрелване на космически ракети, сякаш нищо не се е случило.

Кремъл заяви пред журналистите да разчитат единствено на официални източници и уточни, че често мащабните строителни проекти, които Иванов е ръководил - като например възстановяването на украинския пристанищен град Мариупол - няма да бъдат засегнати.