Министърът на външните работи на Китай Ван И предупреди държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на официално посещение в Пекин, за нарастващите проблеми между най-големите икономики в света на фона на заплахите на Вашингтон за санкции, предава Bloomberg.

"Отношенията между Китай и САЩ започват да се стабилизират. Но в същото време негативните фактори в отношенията продължават да растат“, подчерта Ван И на съвместна пресконференция с Блинкен.

Първият дипломат на Вашингтон на свой ред отбеляза необходимостта от диалог, като нарече двустранните отношения с Китай "критични“.

"Очаквам с нетърпение тези дискусии да бъдат много ясни, много директни относно областите, в които не сме съгласни“, отбеляза Блинкен.

Преди да се срещне с Ван И, Блинкен посети баскетболен мач в Шанхай и разговаря с американски и китайски студенти в местния кампус на Нюйоркския университет.

Очаква се той да бъде приет за среща и с китайския лидер Си Дзинпин, но нито една от страните все още не е потвърдила официално разговори между двамата.