САЩ оказват натиск върху украинските власти да приемат нов закон за мобилизацията, пише The New York Times.

Докато американските служители оказват натиск върху законодателите във Вашингтон да предоставят повече военна помощ на Украйна, те също оказват натиск върху правителството в Киев да се заеме с проблемите на мобилизацията", пише изданието.

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън е коментирал, че "усилията за мобилизация в страната са толкова важни за стабилизирането на фронта и обръщането на войната, колкото и артилерията".

"Украйна трябва да се увери, че има хората, от които се нуждае, за да се бие", е коментирал представителят на Белия дом.

Изданието отбелязва, че липсата на яснота за това как ще се прилага тази политика е допринесла за разгорещения дебат в Украйна относно мобилизацията. "Много войници на фронта, включително десетки хиляди, които се бият без почивка повече от две години, смятат приемането на новия мобилизационен закон за справедлива и честна стъпка", се допълва в публикацията.

На 16 април президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за мобилизацията. Той ще влезе в сила на 18 май.

Върховната рада на Украйна одобри съответния проектозакон на второ четене на 11 април. Разпоредбата за демобилизация е изключена от този документ.

Според новия документ се въвежда основна военна служба вместо наборна за срок от 5 месеца в мирно време и 3 месеца във военно време. Украинците под 24-годишна възраст ще могат да избират година и период на основна служба.

Ще бъде въведено и начално общовоенно обучение. От 2025 г. то ще стане елемент от обучението в образователните институции, ще се провежда в университетите от всички форми на обучение.

Законът предвижда правото на демобилизация на хора с увреждания, както и демобилизация във връзка с освобождаване от плен (ако военнослужещият не изрази желание да продължи службата си).