По-голямата част от средствата, отпуснати от САЩ като военна помощ за Израел и Украйна, ще бъдат изразходвани в САЩ или за отбранителната индустрия на САЩ, пише Washington Post.

Около две трети от помощта на САЩ се изразходва чрез компании, разположени в самите Съединени щати. Например хранителната помощ трябва да бъде закупена в САЩ и доставена от американски превозвачи.

Малко изключение правят средствата, предназначени за Израел, останалите ще бъдат използвани за закупуване на американска военна техника и военно обучение в САЩ.

По този начин предаването на пакета с военна помощ за Украйна, Израел и Тайван всъщност цели създаването на нови работни места в САЩ, което подкрепя икономиката на страната.

Почти 80 процента от средствата ще отидат или за производителите на оръжия, или за финансиране на Министерството на отбраната и задгранични операции.

Малко над 20 милиарда долара са отпуснати за хуманитарна или икономическа помощ, като често се налага средствата да отидат в базирани в САЩ организации.