Отборът на Професионална гимназия по транспорт в Бургас направи своя дебют на прототипа на водороден автомобил, който сами конструираха, за участие в световното състезание за водородни автомобили Hydrogen Grand Prix 2024.

Със силно желание за представяне на своите знания и умения, учениците от 8 Б клас в специалност "Електрически превозни средства“ – Борислав Върбанов и Теодор Пирьов - пилоти, Николай Павлов и Анастас Чакалов - механици и инж. Красимир Кънчев – ръководител на отбора и директор на гимназията, се изправиха пред предизвикателството, което представлява това състезание.

Въпреки, че бяха най-младите участници и това бе първото им участие, бургаският екип демонстрира висок професионализъм, ангажираност и заслужено прие поздравленията и овациите на организаторите.

След 4 часа и около 300 обиколки в "Овергаз Арена“ в София надпреварата, която имаше подготвителен характер за националното състезание на 08.06.2024 г., на което Бургас ще бъде домакин, отборът приключи успешно, като се движеше с четвърто време от 10 училища.

Horizon Hydrogen Grand Prix е събитие, което е посветено на конструирането и управлението на модели на водородни автомобили. Водородът е горивото на бъдещето, затова е важно младите инженери и изобретатели да изследват потенциалното му приложение. Класиралият се на първо място отбор ще представи България на финала в Лос Анджелис през септември.