"Като служебен кабинет поехме ангажимент - освен да проведем честни избори, да решаваме и неотложните проблеми на българските граждани. Тази седмица ни се наложи "да гасим два пожара" – в земеделието и в енергетиката".

Това заяви премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изтъкна осигурените от правителството 300 млн. лв. за пълното обезпечаване на "украинската помощ" за земеделските стопани, както и отпуснатите 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток".

Премиерът Главчев посочи, че двата казуса си приличат по излъганите очаквания на хората и онагледи заварената ситуация със сентенцията: "Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но всички и завинаги няма как да излъжеш".

Министър-председателят подчерта още, че въздействието върху бюджетното салдо е неутрално – без влошаване на бюджетното салдо и без повишаване на бюджетния дефицит. "Остават си нашите цели за еврозоната през 2025 година", категоричен беше Главчев.

Премиерът увери, че служебното правителство продължава с активната работа. "Нямаме как да тупаме топката и да правим протоколни срещи. Държим темпото, което сме поели с целия екип", добави премиерът Димитър Главчев.