Днес на Карловско шосе в Пловдив се проведе изнесен брифинг на служители от ОД МВР, предава Plovdiv24.bg.

На него бяха представени резултатите от проведените специализирани операции – "Пешеходец" и по линия на ROADPOL за контрол на скоростта на територията на областта от началник на сектор "Пътна полиция" гл. инспектор Красимир Нешев.

През периода 15-20 април са проведени две специализирани полицейски операции, първата от които национална с насоченост към водачите, които управляват моторни превозни средства с превишена скорост.

За целия период на проведената полицейска операция на територията на Областната дирекция са констатирани общо 2520 нарушения за превишена скорост, от които 2084 в населени места и 436 нарушения на пътни участъци извън населените места.

За периода на 19 април от 00:00 до 23:59 часа на същата дата при проведен 24-часов маратон по линия превишена скорост са констатирани общо 548 нарушения на територията на областната дирекция.

По същото време е проведена и специализирана полицейска операция с насоченост “Пешеходец", за нарушения, извършени от пешеходци, и втора с насоченост за използване на обезопасителни колани, каски и системи за деца.

В хода на тази операция проверените моторни средства и пешеходци са 6459, съставени актове за административни нарушения са 409 и 1823 фиша. За неизползване на колани санкционираните водачи са 182, от които 52 наказания са наложени на пътници, които не използват обезопасителни колани по време на движение на моторните превозни средства.

Санкционирани пешеходци са 66, като от тях 25 за това, че внезапно са навлезли на платното за движение, на места, които не са регламентирани за пресичане, 5 от тях са санкционирани за пресичане на червен сигнал на светофара, 29 са санкционирани за пресичане на нерегламентирани места и на 10 водачи са наложени санкции за това, че са отнели предимството на пешеходец на пешеходна пътека.

"Във връзка с предстоящите празници полицейското присъствие ще бъде засилено, като в последния работен ден преди празниците на всички входни и изходни артерии на областния град ще бъдат поставени патрули, които ще осъществяват стационарен и линеен контрол", каза гл. инспектор Красимир Нешев.

Специализирани полицейски операции на 2, 3 и 5 май ще се проведат заради водачи, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за превишена скорост.