Във връзка със сигнали на граждани за затворени пътеки към планината от столичния район "Витоша" направиха проверка, научи Sofia24.bg.

Ето какво заявиха от общинската администрация на страницата си във Facebook:

Във връзка със сигнали на наши съграждани за затворени пътеки към Витоша в района на планината над бившия бар “Шишарка" към Белята вода - маршрути, които от дълги години се ползват за преходи и отдих в планината, и наличието на ограждения с надпис “Частен имот" върху същите, бихме искали да заявим следното: Столична община, Район “Витоша", реагира моментално и провери сигналите.

Проверката ни установи, че въпросните пътеки действително пресичат частен имот, който не е част от територията на природен парк “Витоша", не е включен в горски фонд.

За имота има издадена виза за проектиране през 2023 година, по времето на предишното ръководство на район “Витоша".

Независимо от факта, че това е частен имот и тъй като въпросният терен пресича популярни пътеки, ползвани от гражданите на столицата за преходи и отдих в планината, ние незабавно потърсихме и се свързахме със собствениците на имота и поискахме тяхното съдействие за временно разрешение за свободно преминаване на територията на частния имот, докато осигурим алтернативни маршрути за достъп до планината.

Разпоредихме да се премахнат плътните огради и да се осигури достъп на гражданите до съществуващите в момента пътеки, които преминават през имота, докато не уточним алтернативни подстъпи за всички граждани, които ползват този маршрут в планината.

Очакваме алтернативните маршрути да бъдат прокарани в най-скоро време. Подчертаваме, че това е заварено положение и ситуация, която в момента ние разрешаваме. Благодарим на всички за разбирането и търпението!