Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп е нямал изтънчено разбиране за международните отношения и много лидери вярват, че той е управлявал САЩ с нарцисизъм и желание за отмъщение, пише Washington Post, цитирайки европейски дипломат. В статията на WP със заглавие "Конкурентни програми и кавърверсии на хитове: В разговорите на Тръмп с чуждестранни лидери", се посочва, че не е "ясно дали разговорите оказват влияние върху предишния президент, който е импулсивен при вземането на решения".

"Като президент Тръмп често изумяваше съюзниците с решенията си и му липсваше нюансирано разбиране на международните отношения... много лидери вярваха, че той е ръководил с нарцисизъм и желание за отмъщение", е коментирал един от европейските посланици, които са общували с Тръмп.

В опит да се върне в Белия дом, Тръмп редовно общува с чуждестранни официални лица и се опитва да повлияе на техните мнения по редица въпроси. Сега Тръмп се радва на срещи с чуждестранни високопоставени лица, особено ако те се провеждат в резиденцията му Мар-а-Лаго.

"Екипът на Тръмп се радва на образа му при срещите със световни лидери, докато наказателният му процес се развива в Ню Йорк, защото го представя като водеща политическа фигура, а не като обвиняем в престъпление", е заявил близък до Тръмп.

"Доналд Тръмп често гравитира към вътрешната политика, обсъждайки политиката за абортите с някои лидери и повдигайки въпроса за сигурността на границите с полския президент Анджей Дуда и унгарския премиер Виктор Орбан. Разговорите често са непоследователни и понякога се въртят около голфа", според хора, информирани за срещите.

Бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън е заявил: "Никога не можете да предвидите какво ще направи Тръмп на среща".

"Различните лидери подхождат към него по различни начини: някои се опитват да го ласкаят, други се опитват да стискат зъби и да бъдат търпеливи", е допълнил Болтън.