Родословното дърво на Шишмановия род подари на обновената Шишманова къща Община Хасково. Историческото проучване на рода, смятан за основател на модерно Хасково, е на д-р Веселина Узунова от РИМ Хасково.

С празничен камбанен звън в чест на Шишмановия род, благодарение на когото е построена и най-голямата църква в Хасково "Света Богородица“, точно в 12 часа на обяд беше ознаменувано паметното събитие. Освещаването на къщата бе извършено с църковен ритуал, отслужен от отец Никола. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, директорът на РИМ Хасково Пенко Добрев, Милена Трендафилова- представител на Алианс за регионално сътрудничество и развитие бяха сред гостите на церемонията. В духа на старите градски традиции гостите бяха посрещнати в Шишмановата къща с постна пита и сладки, а най-високият гост на събитието- градоначалникът, подари на домакините икона на Божията Майка и цъфнало цвете за здраве и благоденствие.

"От десетките проекти, които се изпълняват в Хасково, проект РЕВИТА е с особено очарование. Защото той вдъхна нов живот на уникалните за града ни Шишманова къща и Кирково училище. Той възроди възрожденските къщи. Затова си позволявам най-напред да поздравя екипа на проекта в лицето на Алианс за регионално сътрудничество и развитие и Регионален исторически музей“, каза кметът на Хасково Станислав Дечев. "Вчера в Кирковото училище говорихме за родовата памет и че е съдбовно важно да я пазим. Именно затова Община Хасково, съвместно с д-р Веселина Узунова, успяхме да пресъздадем родословното дърво на Шишмановия род, който води началото си от 1734г. Надявам се повече хора да научат историята на един от родовете, основатели на съвременния ни град“, разказа градоначалникът.

Обновяването и ревитализирането на експозиционни пространства в зала "Етнография“ на РИМ Хасково, Шишманова къща и Кирково училище станаха възможни, в изпълнение на проект РЕВИТА, финансиран от Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021г.