В Белоградчик почистиха и възстановиха паметна плоча с надпис за героизма на опълченците от този край през 1885 г., предаде репортер на "Фокус". Тя е поставена в памет на геройски сражавалите се опълченци и доброволци в защита на Белоградчик. На 6 ноември 1885 г. ,по време на Сръбско-българската война, от две посоки сръбски военни части атакуват стратегическата крепост в Белоградчик. Сърбите разполагат с 1 500 войници, 100 конници и 4 полеви оръдия. По заповед на майор Атанас Узунов българската защита се ръководи от поручик Панайот Дворянов /1856-1937/. Младият офицер разполага с 720 бойци - една рота запасни и две дружини доброволци. В рамките на един ден, българските воини отблъскват врага, като му нанасят тежко поражение. Убити и пленени са над 150 вражески войници. Защитниците на Белоградчик дават една жертва и четирима ранени. На другия ден поручик Дворянов предотвратява нахлуването на сръбски части откъм Три уши в Чупренския балкан. Победата на българското оръжие в тази несправедлива война, затвърждава съединението на България извършено на 6 септември1885 година, разказва историкът Фионера Филипова.

Каменната плоча, увековечаваща подвига на воините, е вградена в скала и край нея ежедневно преминават десетки жители на града, гости и туристи. Разположена по маршрута от площад "Възраждане“ към местността "Панаирището“ сред уникалните белоградчишки скали паметната плоча се изпречва пред погледа на всеки.

Годините, времето и немарливостта, каза кметът на Белоградчик Боян Минков, така я бяха заличили, че бе невъзможно да се разчете надписът, отправен към идните поколения.

По идея на Иван Трифонов, с доброволен труд бе почистена обраслата с растителност и покрита с мъх плоча и пространството около нея. Художникът Братой Диков внимателно попълни с черна боя издълбаните в нея букви за да може да се прочете надписа.

Сега всеки преминаващ турист или местен жител може да разбере какво се е случило в Белоградчик на 6-ти ноември 1885 г. и какво пише на паметната плоча. На нея е изписано под лаврова клонка: “Нека знаят бъдещите поколения, че на 6 ноември 1885 г. в три дневни сражения около града 460 души български опълченци и доброволци, командвани от поручиците Чолаков и Дворянов геройски отбиха вероломното нападение на 10 пъти по-многочисления неприятел-сърбин.“

Възстановяването на плочата и надписа й е още една изпълнена задача от списъка с богоугодни и народополезни идеи, които е обещал Иван Трифонов и новото ръководство на община Белоградчик. На практика всеки ден  с различни благородни, доброволчески инициативи се възражда Белоградчик и селата, различни исторически и културни паметници и града придобива европейски туристически облик, е категоричен кметът Боян Минков.

Ирена Данаилова